Styletips

TIPS EN TRUCS

TIPS EN TRUCS – YAMAHA INTERNE STYLES

Alle Yamaha keyboards zijn voorzien van interne STYLES die zijn geoptimaliseerd voor het instrument waarin deze zijn ondergebracht. Een Tyros 1 heeft andere eigenschappen dan een Tyros 5. Zo kan het voorkomen dat ondanks het feit dat een STYLE dezelfde naam heeft, deze toch anders klinkt en/of is samengesteld als het gaat om bijv. de Intro.
Niet iedereen heeft dezelfde muzikale voorkeuren en zo kan het zijn dat u bijv. de Tyros 2 versie van een bepaalde STYLE mooier vindt dan de versie die in uw keyboard aanwezig is. Bijvoorbeeld omdat deze is voorzien van een andere drumkit of OTS. Ook kan het zijn dat u een STYLE uit uw vorige keyboard niet meer aantreft in uw huidige model.

Door gebruik te maken van de FILE ACCESS functie en de daarin beschikbare optie ‘download’, kunt u uw keyboard, bijv. een Tyros 5, voorzien van o.a. STYLES en OTS banken die in vorige Tyros modellen beschikbaar waren.

U dient zich hierbij wel te realiseren dat Tyros modellen ‘downwards compatible’ zijn maar vaak niet ‘upwards’. In de praktijk betekent dit dat een Tyros 5 geladen kan worden met een Tyros 4 configuratie maar omgekeerd kan een Tyros 4 niet worden geladen met een Tyros 5 configuratie. Dit omdat in de Tyros 5 configuratie zaken aanwezig zijn, bijv. extra klanken, die in een Tyros 4 niet voorhanden zijn.

Om gebruik te maken van ‘andere’ configuraties dienen we gebruik te maken van de knop FILE ACCESS.
Is deze knop uitgeschakeld (led brandt niet), dan is de configuratie actief die behoort bij het model van uw keyboard. Is de knop ingeschakeld (led brandt), dan kunt u gebruik maken van configuraties van andere Yamaha modellen.

TIPS EN TRUCS – FILE ACCESS

1. Download het Yamaha Interne STYLES bestand van de downloadpagina op www.toetsenclub.nl. Kies bij het downloaden voor de optie ‘Opslaan als’ en selecteer een locatie die u na het downloaden via de ‘verkenner’ kunt benaderen. Leden van de Facebookgroep kunnen het STYLES bestand ook via de groepsbeheerder verkrijgen;

2. Na het downloaden opent u de ‘verkenner’ en bladert u naar de map waar u het gedownloade bestand heeft opgeslagen. Kopieer dit bestand naar de harddisk van uw instrument of plaats dit bestand op een USB-stick.
NB: Voor het direct kopiëren naar de harddisk is het noodzakelijk dat uw instrument d.m.v. een USB-kabel met uw computer is verbonden (zie de aanvullende informatie hierover op pagina 33);

3. Druk op STYLE (knop D) en blader naar de map waarin u het gedownloade bestand heeft opgeslagen;

4. Druk op VIEW om de STYLES weer te geven in lijstvorm.
Als alles goed is verlopen ziet u mappen waarvan de namen overeenkomen met de STYLE-CATEGORIEEN zoals deze beschikbaar zijn in uw instrument. Is dit het geval, dan kunnen we deze mappen koppelen aan de STYLE knoppen op het instrument;

5. Open de map die u aan een STYLE-CATEGORIE knop wilt koppelen;

6. Druk nu op de knop MEMORY (knop D);

7. Druk op de STYLE knop die u aan de geopende map wilt koppelen, bijv. BALLAD;

8. Hierna bevestigen we onze keuze door te drukken op de knop DIRECT ACCESS;

9. Stap 5, 6, 7 en 8 dient u te herhalen voor elke map die u aan een categorie wilt koppelen;

10. Heeft u alle gewenste mappen aan een knop gekoppeld, dan kunt u de STYLES uit andere modellen gebruiken met de knop FILE ACCESS. Druk hiervoor eerst op de knop FILE ACCESS (led brandt) en daarna op de categorie waaruit u een STYLE wilt kiezen;

NB: Heeft u FILE ACCESS ingeschakeld en klikt u daarna bijv. op BALLAD, dan krijgt u eerst een overzicht van de beschikbare modellen. Pas nadat u het gewenste model heeft aangeklikt krijgt u een overzicht van de beschikbare STYLES!

DOWNLOAD : Yamaha keyboards style’s

styletips